Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de verhoogde maximumsnelheid op de Nederlandse autosnelwegen.

 • Waarom mag niet overal 130 gereden worden?

  Op bepaalde plaatsen is de maximumsnelheid niet 130 km/h. Dit is het geval omdat de verkeersveiligheid het niet toelaat, vanwege het milieu (luchtkwaliteit en geluidsoverlast) of omdat de weg door of langs een natuurgebied loopt. Wilt u weten waar en waarom welke snelheid geldt? Kijk dan op de snelhedenkaart.

  naar boven
 • Hoe kan ik zien welke maximumsnelheid geldt?

  Tenzij anders aangegeven, geldt op snelwegen 130 km/h als maximumsnelheid. Geldt deze snelheid niet, dan staat de afwijkende maximumsnelheid op borden boven en langs de weg. Bij verschillende maximumsnelheden geldt altijd de laagste snelheid.

  Het kan ook voorkomen dat alleen overdag (tussen 06.00 en 19.00 uur) een andere snelheid geldt dan 130 km/h. De snelheid die overdag geldt – 100 of 120 km/h – staat aangegeven op een bord langs de weg met daarbij een onderbord met daarop het tijdvenster dat deze beperking geldt.

  Om de weggebruiker extra te informeren over de geldende maximumsnelheid, wordt vanaf juni 2014 op elke kilometer een hectometerbordje geplaatst met daarop de maximumsnelheid.MaxSnelheidhectometerbordjes430x175

  Omdat er wegen zijn waar een variabele snelheid geldt, wordt daar de snelheid met een tijdvenster aangegeven. Om consequent en eenduidig te blijven, geven de hectometerbordjes hetzelfde weer als de gewone snelheidsborden:

  MaxSnelheid(tijdvak)hectometerbordjes400

  Het tijdvenster 6-19h betekent dat de maximumsnelheid tussen 06.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds 100 (respectievelijk 120) km/h is. Buiten die tijden geldt de algemene maximumsnelheid van 130 km/h. De tijdvensters van de snelheidsborden op de autosnelwegen zijn in heel Nederland gelijk: altijd van 06.00 tot 19.00 uur. Andere tijden/combinaties komen niet voor.

  De hectometerbordjes worden vanaf juni 2014 geplaatst. Als eerste op de 5 grote, doorgaande snelwegen: A1, A2, A4, A12 en A15. Daarna volgende de overige snelwegen. Eind dit jaar staan ze overal.

  naar boven
 • Wat betekent het tijdvenster 6-19h onder een snelheidsbord en op een hectometerbordje?

  Het tijdvenster 6-19h betekent dat de maximumsnelheid tussen 06.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds 100 (respectievelijk 120) km/h is. Buiten die tijden geldt de algemene maximumsnelheid van 130 km/h. De tijdvensters van de snelheidsborden op de autosnelwegen zijn in heel Nederland gelijk: altijd van 06.00 - 19.00 uur. Andere tijden/combinaties komen niet voor.

  naar boven
 • Hoe zit het met de verkeersveiligheid?

  Op wegen waar de verkeersveiligheid het niet toelaat, geldt een lagere snelheid. Waar mogelijk worden extra maatregelen genomen om de verkeersveiligheid zodanig te verbeteren dat ook hier de maximumsnelheid in de komende jaren naar 130 km/h verhoogd kan worden. De snelheidsverhogingen op de A16 en A73 per 24 december 2013 zijn hier een voorbeeld van.

  naar boven
 • Hoe zit het met geluid en luchtkwaliteit?

  Op veel snelwegen in Nederland blijft met 130 m/h de luchtkwaliteit en geluid binnen de wettelijke normen. Op plaatsen waar dat niet het geval is, geldt een lagere maximumsnelheid.

  naar boven
 • Wat is de maximumsnelheid op snelwegen voor vrachtwagens?

  De maximumsnelheid voor vrachtwagens is 80 km/h.

  naar boven
 • Geldt 130 km/h als maximumsnelheid ook als de spitsstroken open zijn?

  Nee. Als de spitsstroken open zijn, is de maximumsnelheid vanwege de veiligheid 100 of 80 km/h. (zie ook: spitsstroken).

  Als de spitsstroken dicht zijn, blijft meestal een maximumsnelheid van 120 km/h gelden. Bij een aantal gesloten spitsstroken is de snelheid tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends 130 km/h. De toegestane maximumsnelheid staat altijd aangegeven op borden naast en boven de weg. Bekijk daarvoor ook het informatieblad over verkeersborden (PDF, 601.1 kB) Download is over enkele minuten beschikbaar .

  naar boven
 • Is de maximumsnelheid op de hele A2 tussen Amsterdam en Utrecht nu 130 km/h?

  Nee, per 1 december 2012 is de maximumsnelheid op de A2 alleen tussen Vinkeveen en Maarssen en vice versa, en dan alleen tussen 19.00 en 06.00 uur verhoogd naar 130 km/h. Lees meer over de exacte locaties in de factsheet Maximum snelheid A2 Amsterdam-Utrecht (PDF, 619.3 kB) .

  Wilt u zien of de juiste borden zijn geplaatst langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht?

  • Bekijk de video over het traject A2 van Utrecht richting Amsterdam (YouTube)
  • Bekijk de video over het traject A2 van Amsterdam richting Utrecht (YouTube)
  naar boven
 • Hoe kan ik bezwaar maken tegen de verkeersbesluiten?

  Er is een aantal snelwegen waar de maximumsnelheid niet de gehele dag geldt. Ook zijn er snelwegen waar de maximumsnelheid vanwege de verkeersveiligheid, het milieu of de natuur 100 of 120 km/h blijft.

  Voor deze uitzonderingen heeft de minister een verkeersbesluit genomen. Op de website van het Centrum Publieksparticipatie kunt u meer informatie vinden over de procedure en de status van de verkeersbesluiten.

  naar boven
 • Zijn er ringwegen waar de maximumsnelheid 100 km/h is en zo ja waar?

  Ja, op de A12 Utrechtsebaan bij Voorburg/Den Haag de stad uit en de verbindingsbogen naar de A4 richting Amsterdam en Rotterdam. Op de verbindingswegen naar de A4 richting Rotterdam blijft de snelheid echter 80 km/h.

  naar boven
 • Zijn er ringwegen waar de maximumsnelheid 80 km/h is en zo ja waar?

  • de A12 Utrechtsebaan bij Voorburg/Den Haag de stad in, tussen knooppunt Prins Clausplein en afrit Bezuidenhout
  • de A12 Utrecht, tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Lunetten (alleen parallelbanen in beide richtingen)
  • de A10 West tussen knooppunt de Nieuwe Meer en afslag Westpoort (S102)
  • de A13 bij Overschie (Rotterdam) en de verbindingsbogen van en naar de A20 richting Gouda en Hoek van Holland
  • de A20 in oostelijke richting tussen afslag Industrieterrein Spaanse Polder (12) en afslag Crooswijk (15). In westelijke richting tussen afslag Crooswijk (15) en afslag Industrieterrein Spaanse Polder (12) geldt van maandag tot en met vrijdag, tussen 06.00 uur en 10.00 uur en tussen 15.00 uur en 19.00 uur, wisselend 80 km/h of, bij grote verkeersdrukte, 100 km/h. Buiten deze spitsperioden en op zaterdag en zondag geldt een maximumsnelheid van 80 km/h
  naar boven
 • Wat als ik me niet aan de maximumsnelheid van 130 km/h houd?

  Op de meeste wegen geldt een ondergrens van 4 km/h voordat de politie u bekeurt. Alleen op autosnelwegen waar 130 is toegestaan, is geen ondergrens en wordt vanaf 1 km/h bekeurd. Om met 100% zekerheid te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. Bij minder dan 100 km/h is de zogenoemde meetcorrectie 3 kilometer en bij meer dan 100 km/h is de meetcorrectie 3 procent. Bij een limiet van 130 km/h betekent dit dat bekeurd wordt vanaf een gemeten snelheid van 136 km/h. Meer informatie over de handhaving van de maximumsnelheid leest u op de website van het Openbaar Ministerie(OM).

  naar boven