Nieuwsbericht

Kinderen verbeelden onze toekomst met water voor expositie in het Keringhuis

Gepubliceerd op: 29 oktober 2021, 17.51 uur - Laatste update: 29 oktober 2021, 18.15 uur

Leerlingen van groep 5 (7/8 jaar) van de Jozefschool in Hoek van Holland hebben 4 illustraties van onze toekomst met water aangeboden aan medewerkers van Rijkswaterstaat. De illustraties zijn gebaseerd op hun ideeën en oplossingen voor de toekomst en krijgen een mooie plek in het Keringhuis, het publiekscentrum bij de Maeslantkering.

In het Keringhuis is kortgeleden een expositie geopend waarin bezoekers worden meegenomen in het verleden, heden en toekomst van onze delta. Aanleiding voor de inrichting van de expositie is het themajaar 600 jaar Elisabethsvloed (1421-2021).

Gastles

In een gastles op school kregen de kinderen eerst uitleg over het leven met water. Het startpunt voor de verbeeldingen waren 4 mogelijke scenario’s voor de klimaatverandering en consequenties voor het leven in Nederland in de toekomst. Na een toelichting werden kinderen uitgedaagd om zich in te beelden hoe ons land eruit komt te zien als deze 4 toekomstbeelden werkelijkheid zouden worden.

Een illustrator heeft vervolgens 4 afbeeldingen gemaakt waarin de ideeën en oplossingen van de kinderen zijn verbeeld. In het Keringhuis bij de Maeslantkering in Hoek van Holland hebben de kinderen deze afbeeldingen toegelicht en aangeboden aan Rijkswaterstaat. De afbeeldingen krijgen een mooie plek in het Keringhuis.

Tijdlijn overstromingen

In Nederland hebben we altijd al te maken gehad met overstromingen. Ze zijn de aanleiding geweest voor de vele waterwerken en de wijze waarop waterbeheer in ons land is vormgegeven. De expositie in het Keringhuis toont een overzicht van een aantal impactvolle overstromingen in Nederland in het verleden en heden. Denk aan de St. Elisabethvloed, de watersnoodramp van 1953, maar ook de overstromingen in Limburg afgelopen zomer. De beeldende tijdlijn maakt zichtbaar dat overstromingen van alle tijden zijn en impact hebben op alle delen in Nederland.

Werken aan water

Ook wordt in de tijdlijn zichtbaar hoe we omgaan met overstromingen: van reageren op (bijna) rampen naar het voorkomen van rampen. Het Deltaprogramma is een programma van de Nederlandse overheid om het land te beschermen tegen overstromingen als gevolg van de klimaatverandering en te zorgen voor voldoende zoet (drink)water. Daarvoor werken de waterschappen en Rijkswaterstaat aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken: het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

We versterken 1.500 kilometer aan dijken en bijna 500 sluizen en gemalen. Ook onderzoeken we hoe we in kunnen spelen op het samenspel van zeespiegelstijging, zoetwatermanagement, wateroverlast, bodemdaling, verzilting en riviermanagement. Bijvoorbeeld door woongebieden anders in te richten.

Toekomst

Net zoals onze voorouders geen idee hadden van de oplossingen die we nu hebben om te leven met het water, zo kunnen ook wij niet in de toekomst kijken. Wat we zeker weten is dat water een actueel thema is en zal blijven, voor ons en toekomstige generaties. Het is mooi om die aanstaande generatie nu al te betrekken bij de uitdaging om veilig te kunnen blijven wonen.

De expositie in het Keringhuis is dagelijks te bezoeken. Voor openingstijden en meer informatie kunt u kijken op de website van het Keringhuis. Voor meer informatie over het themajaar kijkt u op de website 600 jaar Elisabethsvloed.