Werkzaamheden

Verzwakte populieren en essen gekapt langs noordelijke Rijkswegen

Gepubliceerd op: 30 januari 2024, 12.17 uur - Laatste update: 31 januari 2024, 15.56 uur

In opdracht van Rijkswaterstaat worden in de bermen langs de A7 in Friesland en Groningen, de A28 in Drenthe en de N33 in Groningen 130 populieren en 150 essen gekapt. Deze bomen zijn zeer verzwakt door ziekte en vormen daarmee een gevaar voor het verkeer.

Jaarlijkse inspecties

Sinds 29 januari 2024 zijn deze werkzaamheden in uitvoering, zodat deze voor de start van het broedseizoen klaar zijn.

In de bermen langs de noordelijke Rijkswegen staan veel bomen en struiken. Jaarlijks vinden inspecties plaats waarbij wordt gekeken naar de staat van dit groen en eventuele risico’s voor het verkeer.

Uit deze inspecties is gebleken dat 130 populieren en 150 essen langs de A7, A28, N33 zeer verzwakt zijn door ziekte. Bij harde wind of storm bestaat een grote kans dat deze bomen omwaaien met risico’s voor het verkeer tot gevolg. Reden om deze bomen te kappen. De werkzaamheden worden meestal ’s nachts uitgevoerd. Zo wordt overlast voor het verkeer tot een minimum beperkt.

In sommige gevallen moet een weg of verzorgingsplaats worden afgesloten of een deel daarvan. Uiteraard is dan een omleiding beschikbaar en deze wordt met gele borden aangegeven. De herplant van populieren is wettelijk niet verplicht, desondanks gaan we wel onderzoeken op welke locaties eventueel bomen of struiken moeten worden geplant.

Broedseizoen

Door de kap voor 15 maart 2024 uit te voeren wordt er rekening gehouden met het broedseizoen van veel vogels. In sommige gevallen is een roekenkolonie gevestigd in de boom. In dat geval wordt voor 15 februari 2024 gekapt om zo de kolonie niet tot overlast te zijn.

Archieffoto omgevallen boom