Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat start aanbesteding geluidschermen A4 Heijningen

Gepubliceerd op: 18 maart 2024, 12.47 uur - Laatste update: 18 maart 2024, 13.14 uur

Rijkswaterstaat heeft op 15 maart 2024 de aanbesteding gepubliceerd voor het plaatsen van geluidschermen langs de A4 bij Heijningen. Deze geluidschermen moeten de geluidsoverlast die omwonenden van de A4 ervaren verminderen.

Een van de eisen van deze aanbesteding is het gebruik van emissiearm materieel. Nieuw stikstofonderzoek toont aan dat met het gebruik daarvan het project uitgevoerd kan worden met een stikstofdepositie van 0. De publicatie markeert een belangrijke stap op weg naar het verminderen van geluidsoverlast voor de omgeving.

Het plaatsen van de geluidschermen werd ruim een jaar uitgesteld door het vervallen van de bouwvrijstelling eind 2022. Hierdoor waren ook kleine stikstofdeposities niet langer toegestaan. Helemaal emissieloos bouwen bleek geen optie. Het project liep hierdoor vertraging op. We zochten door naar mogelijkheden om de geluidschermen alsnog zo snel mogelijk te realiseren.

Nieuw stikstofonderzoek

Die oplossing werd uiteindelijk gevonden in emissiearm materieel. Onderzoek toonde aan dat met dit materieel de stikstofdepositie teruggebracht kan worden naar 0 mol/ha/jaar. Deze uitstoot is berekend met de AERIUS Calculator voor stikstofberekeningen. De omliggende natuurgebieden in een straal van 25 km worden bij die uitstoot van 0 mol/ha/jaar niet aangetast tijdens de werkzaamheden.

Voorbereidende werkzaamheden

Inmiddels zijn er al enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Enexis en KPN hebben de afgelopen tijd al enkele kabels en leidingen verplaatst. Ziggo doet dit in het voorjaar van 2024.

Verder is al onderzocht welke bomen er gekapt moeten worden. In de winter van 2024/2025 vindt de bomenkap plaats, waarna ze op een later moment op een andere locatie worden herplant. Zo kan er, na het kiezen van de winnaar van de aanbesteding, direct begonnen worden met de voorbereiding van de bouw.

Aanbesteding en realisatie

De aanbesteding voor het project is op 15 maart 2024 gepubliceerd. Na een doorlooptijd van maximaal 6 maanden vindt de gunning uiterlijk plaats in september 2024.

Wanneer de aannemer van start gaat met de uitvoering, kan er hinder ontstaan voor de weggebruikers en omwonenden. Deze hinder wordt zoveel mogelijk beperkt en weggebruikers en bewoners worden op tijd geïnformeerd. De geluidschermen zijn naar verwachting klaar in de zomer van 2025. We informeren de omgeving onder andere via onze projectpagina A4: plaatsen geluidschermen Heijningen.