Getijvoorspellingen

Een van de voorspellingen die Rijkswaterstaat afgeeft, is de getijvoorspelling. Rijkswaterstaat berekent voor een groot aantal locaties al ruim een eeuw de verwachte getijden bij gemiddelde omstandigheden.

Onder andere kustbeheerders, onderzoeken, wadlopers en strandwandelaars maken gebruik van de voorspellingen van het getij.

Voorspellingen

In de getijvoorspellingen zijn de verwachte hoog- en laagwaterstanden van 86 locaties in Nederland te vinden. Er worden alleen voorspellingen gepresenteerd voor plaatsen waar permanent de waterstand wordt gemeten.

Bekijk ook de algemene informatie over getij en de getijvoorspellingen voor plaatsen in België, Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk.

Werkwijze getijvoorspellingen

Via de kaart of het drop-downmenu zijn de verwachte waterstanden van vandaag en van de eerstvolgende zes dagen op te vragen. Met behulp van de pijltjes of de knop ‘Datum wijzigen’ kunt u de getijvoorspellingen voor een dag, een week of een maand verder in de toekomst of terug in de tijd bekijken. De getijkromme is een dagcurve. Met de exportfunctie is het mogelijk om over een langere periode waterstanden te genereren. De uitvoer is in drie formaten (PDF, Excel en ASCII) beschikbaar. Meer informatie vindt u in de handleiding getijvoorspellingen (PDF, 52.8 kB) .

De getoonde astronomische waarden kunnen afwijken van de waarden die in werkelijkheid worden gemeten. De voorspellingen van het getij gelden namelijk voor gemiddelde meteorologische omstandigheden en waterafvoer. Afwijkingen van deze gemiddelden beïnvloeden de daadwerkelijke situatie.

ICalendar-Getij-Wizard

Met de iCalendar-Getij-Wizard kunt u astronomische informatie als dagitem in uw persoonlijke agenda toevoegen. Er wordt een bestand aangemaakt dat u kunt opslaan en openen in uw Outlook-agenda.

Vragen over getijvoorspellingen?

Voor het gebruik van applicaties, data updates, het opvragen van bestanden en toegang tot het archief kunt u contact opnemen met Servicedesk Data of bel 015 – 275 77 00.