Planning en aanpak

We vervangen de komende jaren 15 duikers onder het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart. Op deze pagina leest u meer over de planning en aanpak van het project.

Een duiker is een buis met een doorsnede tussen de 50 cm tot wel 6 m. Deze verbinden beken onder kanalen door. De duikers zijn aan het begin van de 20e eeuw gebouwd. De oudste stamt uit 1907. 

De duikers zijn aan vervanging toe. Door ze te vervangen, garanderen we de doorstroming van het water in de beken. Dat is belangrijk voor een goede waterkwaliteit, de aan- of afvoer van water in droge en natte tijden. Ook is dit belangrijk voor (water)dieren en planten.

Wanneer

Klaar: eind 2030
Maart 2023

Start onderzoek natuurwaarden

September 2023

Start aanbesteding ingenieursbureau

Maart 2024

Planfase door ingenieursbureau

Juli 2026 – eind 2030

Vervangen duikers

Te vervangen duikers en sifons

We vervangen 15 duikers en sifons:

  • Gemeente Tilburg: Nieuwe Ley en Oude Ley
  • Gemeente Hilvarenbeek: De Stroom en Reusel
  • Gemeente Oirschot: Waterloop hm 40,400 en hm 40,900, Groote Beerze en Kleine Beerze
  • Gemeente Son & Breugel: Groote Beek en Dommelduiker
  • Gemeente Laarbeek: Duiker Goorloop, Goorloop en De Beemd
  • Gemeente Asten: Kleine Aa
  • Gemeente Someren: De Aa

Planfase

Het project zit in de planfase. Dat betekent dat een voorkeursoplossing uitgewerkt wordt. Dit doet een ingenieursbureau. De 15 duikers liggen verspreid over een groot gebied onder het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart. Per duiker wordt gekeken hoe en wanneer deze het beste vervangen kan worden.

We moeten hierbij onder andere rekening houden met de locatie, welke ruimtelijke procedure (omgevingsvergunning of het wijzigen van een bestemmingsplan/omgevingsplan) nodig is, wie de grondeigenaar is en of er kabels en leidingen lopen. 

Ook onderzoeken we of beschermde dier- of plantsoorten voorkomen. Dit doen we met onderzoek naar natuurwaarden. 

Als de voorkeursoplossing is uitgewerkt, worden andere onderzoeken uitgevoerd, ontwerpen opgesteld en ruimtelijke procedures doorlopen. Vanaf de tweede helft van 2026 starten we met het vervangen van de duikers.

Samenwerken met waterschappen

De duikers worden beheerd door Rijkswaterstaat. De beken die door de duikers stromen zijn in beheer van de waterschappen Aa en Maas en De Dommel. We werken bij de vervanging nauw samen met deze waterschappen.