Nieuwsbericht

Terugblik tendergame Rijkswaterstaat en Markt

Gepubliceerd op: 29 april 2024, 17.03 uur - Laatste update: 30 april 2024, 09.48 uur

Op 8 april 2024 organiseerden we een tendergame, waarin samen met de markt nieuwe inzichten opgedaan werden over effectief tendermanagement door middel van een serious game, waarbij aanbesteder gegadigde werd en vice versa.

Ongeveer 50 tendermanagers vanuit de aannemerij en ingenieursbureaus en een net zo grote groep inkoop- en contractadviseurs vanuit Rijkswaterstaat deden mee. Tijdens een fictieve aanbesteding draaiden we de rollen van Rijkswaterstaat en de markt om.

Onder begeleiding van Intenzoo konden samenwerkpartners ervaren hoe het is om eens aan de andere kant van de tafel te zitten tijdens dialooggesprekken in een aanbesteding.

Kijkje in de keuken

De dag werd geopend door Hans Dussel (Directeur Inkoop en Contractmanagement, Rijkswaterstaat). Hij moedigde de groep aan open te staan voor de ander en elkaar echt een kijkje in de keuken te geven.

Marc Tadixz, tenderstrateeg van Intenzoo, nam het stokje over en startte de Tendergame met een aantal prikkelende stellingen, waarbij de uitdagingen van zowel marktpartijen als Rijkswaterstaat al snel helder werden. In de tendergame zelf werd een fictieve brug aanbesteed. 

2 dialoogrondes en een presentatie van de inschrijving volgden. Edwin Schol (inkoopadviseur bij Rijkswaterstaat) en Marc Tadixz boden een reflectie vanuit zowel het perspectief van opdrachtgever als vanuit het perspectief van opdrachtnemer. Ja, het level playing field bewaren is belangrijk, maar opdracht-gevende-partijen kunnen wel zoeken naar ruimte om inschrijvende-partijen zo veel mogelijk inzicht te geven in de vraag achter de vraag. 

En marktpartijen kunnen zo’n eerste dialoogronde juist gebruiken om inzicht te krijgen in de aanleiding en achtergrond van de opdracht, passend bij de divergerende fase waarin zij zich nog bevinden, in plaats van de techniek in te duiken en de eisen ter discussie te stellen. 

Arjan Groeneveld, Hollandia Services: 'Het was inspirerend én interessant om eens te voelen hoe het is om in de huid van opdrachtgever te kruipen voor een dialooggesprek. Wat kan je wel…en wat kan je niet zeggen.'

Informele setting

Gesprekken in de tweede dialoogronde verliepen al een stuk beter, dankzij de opgedane lessen en ‘simpele’ tips als het hebben van een agenda, de juiste personen aan tafel, humor, een open houding en het stellen van de juiste vragen. 

Jos Gräfe, Batenburg Beenen B.V.: 'Lachen is herkennen, gelukkig werd er veel gelachen. Het is leerzaam om elkaar te ontmoeten en eens in elkaars schoenen te staan.' Deelnemers waren enthousiast over het initiatief. 

Maarten Smulders, BAM Infra Nederland: 'Interactieve bijeenkomsten als deze dragen bij aan het verdiepen van onderling begrip en versterken van de samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat opgedane inzichten zullen bijdragen aan betere tenders en projecten. Mooie take-away: humor vormt een belangrijke indicator van het goede gesprek'. 

Jesse Eurlings, Rijkswaterstaat: 'De Tendergame bleek een effectieve methode voor de markt en Rijkswaterstaat om zich te verplaatsen in de positie van hun counterpart, in een informele setting die ruimte bood voor humor.'

Terugkijken op een geslaagde dag

Het initiatief en organisatie van de Tendergame was in handen van Marleen Mudde, Edwin Schol en Leon Tammes (inkoopadviseurs bij Rijkswaterstaat). 

Marleen Mudde, initiatiefnemer vanuit Rijkswaterstaat: 'Elkaar in deze informele setting ontmoeten gaf veel energie en vertrouwen om goede en open gesprekken te blijven voeren met de markt.'