Planning en aanpak

We zorgen ervoor dat de wegen in Noord-Brabant en Limburg in goede staat blijven. Hiervoor plannen we in 2024 verschillende data. Zodra bekend is waar we wanneer aan de weg werken, vindt u op deze pagina het volledige overzicht.

Wanneer

Klaar: 2024
22 - 25 maart en 5 - 8 april 2024

Afsluiting A58: knooppunt Galder - knooppunt St. Annabosch

19 - 22 april 2024

Afsluiting A17: knooppunt Noordhoek - knooppunt Klaverpolder

19 - 22 april 2024

Afsluiting A2: knooppunt Kerensheide - Urmond

3 - 6 mei en 31 mei - 3 juni 2024

Afsluiting A2: knooppunt Het Vonderen - Nederweert

14 en 17 juni en 28 juni - 1 juli 2024

Afsluiting A76: knooppunt Kerensheide - Nuth

28 juni - 1 juli 2024

Afsluiting A4: knooppunt Sabina - knooppunt Zoomland

12 - 15 juli en 19 - 22 juli 2024

Onderhoud knooppunt Noordhoek - knooppunt Sabina

26 juli - 5 augustus 2024

Afsluiting A4: knooppunt Zoomland - knooppunt Sabina

Volgt later

Meer informatie over de volgende afsluitingen volgt later:

  • knooppunt Klaverpolder (A16 - A17)
  • afsluiting A4: knooppunt Zoomland - knooppunt Markiezaat
  • afsluiting A4: knooppunt Markiezaat - knooppunt Zoomland
  • afsluiting A4 / A58: knooppunt Zoomland - knooppunt De Stok
  • afsluiting A58: knooppunt St. Annabosch - Gilze Rijen
  • afsluiting A65: knooppunt Vught - knooppunt De Baars
  • afsluiting A65: knooppunt Vught - knooppunt De Baars
  • afsluiting A2: Weert Noord - Nederweert
  • afsluiting A73 en A74: Roermond - Maasbree en Duitse grens - Maasbree
  • afsluiting A76: Belgische grens - knooppunt Kerensheide
  • afsluiting A2: knooppunt Kruisdonk - Elsloo

Deze planning kan nog veranderen.

Aanpak regulier onderhoud Noord-Brabant en Limburg

Omdat we niet in 1 weekend een hele rijksweg opnieuw kunnen asfalteren (5 km per weekend is haalbaar), hebben we soms meerdere weekenden per weg nodig. Of een langere afsluiting door middel van een verlengd weekend. En heel soms zelfs een afsluiting van een paar weken aan elkaar.

Regulier onderhoud bestaat uit werkzaamheden die nodig zijn om het wegennet in goede conditie te houden. Zoals opnieuw asfalteren (soms alleen de bovenste laag asfalt, maar soms ook de onderlaag) en het aanbrengen van markeringen. Ook onderhoud aan bruggen en viaducten en het vernieuwen en onderhoud van bewegwijzering en vangrails vallen onder het reguliere onderhoud.

Hoe komt een weekendafsluiting tot stand?

De onderstaande video laat zien wat er allemaal komt kijken bij het tot stand komen van een weekendafsluiting.

(Een animatie. Een auto rijdt over een weg.) VOICE-OVER: Een wegafsluiting kan vervelend zijn. Daarom proberen we de werkzaamheden zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Hiervoor werkt Rijkswaterstaat nauw samen met allerlei partijen. Want er komt meer kijken bij een wegafsluiting dan je denkt. De voorbereiding start vaak ruim een halfjaar van tevoren. We overleggen met alle betrokken gemeentes, de provincie en bedrijventerreinen in de buurt. We spreken ondernemersverenigingen en logistieke bedrijven. En we betrekken hulpdiensten. We kijken naar de beste uitvoeringsmethode en zoeken naar een manier die de minste hinder geeft voor weggebruikers en alle andere betrokkenen. Dat testen we soms op een klein stuk weg met een proefvak. (Bij een stuk weg staat: Proefvak.) Met alle betrokkenen bepalen we de beste periode voor de werkzaamheden. Zijn er misschien evenementen? Wanneer is het vakantie? En zijn er andere werkzaamheden in de buurt, op de weg of aan het spoor? Ook zoeken we naar de beste omleidingsroutes zodat hulpdiensten en het openbaar vervoer zo snel mogelijk op hun bestemming zijn. En samen met omliggende bedrijven kijken we hoe we de overlast voor goederenvervoer tot een minimum kunnen beperken. (Op een weg remmen twee vrachtwagens af.) Zo komen we met al onze partners tot de beste oplossing om de hinder zo beperkt mogelijk te houden. Informatie over de wegafsluiting communiceren we bovendien naar de verschillende weggebruikers. (Een geel bord met: Bedankt voor uw begrip.) Achter het gele bord schuilt dus een wereld aan werkzaamheden die ervoor zorgen dat iedereen zo veilig en snel mogelijk zijn weg weer kan vervolgen. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/wegen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.) RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT

Planning onder voorbehoud

Er zijn in 2024 19 onderhoudsprojecten, waarvoor in totaal 23 weekendafsluitingen nodig zijn. Dit kan echter nog wijzigen. Als de manier van uitvoeren verandert (bijvoorbeeld door een efficiƫntere uitvoeringsvorm), kan ook het aantal afsluitingen veranderen. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden mogelijk niet doorgaan en worden ze opnieuw ingepland.